10 Ekim 2011 Pazartesi

MEDYA' NIN '' AKREP '' SİMGESİ

               Yeni NESİL’ e ( özel isim gibi yazdım.Çünkü hepsi birer birer özel isimler , markalardır ) : ’’ yeni yetme , ergenler ‘’ diye hafife alanlar ET kafalardır . Ergenliği hiçbir zaman aşamamış antropozlu , menepozlulardır .
             Oysa  bu Nesil , ergenlik döneminde bile kafası internetin önemiyle yaşayan gelecekteki yaşlılardır . Ama emin olun hiçbir zaman beyinleri antropoz , menopoza girmiycek . Çünkü, blue çağını internet sayesinde sizlerin vicdansız hegemonyasından hasar almadan atlatacaklardır .Konvansiyonel medya topu dikmistir . Internet medyası ise henuz yoktur . Olusum içindedir . Facebook , Twitter vs . gibi ağlar sosyal medya değil , sosyal paylaşım araçlarıdır.
              Özellikle Facebook’ta sosyal medya oluşumu yapılandırmak adına alt yapı çalışmaları , kullanıcılar tarafından gayet başarıyla değerlendirilmektedir . Grup kurmak , sayfa açmak , notlar , paylaşımlar hemen aklıma gelen Facebook çalışmaları . Twitter’da işleyiş biraz daha farklı olmakla birlikte hedef , hizmet alımı aynı yöndedir .
             Artık duayen tanımı değişmirtir . Her günün her anın ‘’ güncellenen duayenleri ‘’ yaşla sınırlı değildir . Sadece şart akışta kalmaktır .
             Arap dünyasında bugün yaşananlar bir kaç diktatörün devrilmesi denilerek basite indirgenemez . Gençlerin ellerinde twitterla, facebookla diktatör kovalamasından çok daha derin, çok daha karmaşıktır . Ama bir o kadar da zihin açıcı anlaşılırlıktadır . Zira başka bir kıtaya bu kadar hızlıca sıçramış olmasını anlamak hiçte zor değil .
       "Wall Street'i Tahrir yapacağız " sloganı ile yürüyen ABD ‘ li ZOMBİLER gayet kararlı görünmektedirler . Araplar’dan örneklenen zombiler , başka hangi evrenin hortlagı olabilir ki ?
          Neden Zombi ? Arap Baharı'ndan esinlenilerek, ABD borsasının işlem gördüğü Wall Street'te başlatılan gösterilerde, protestocular bu kez zombi kılığına büründü. Öğrenciler, öğretmenler, sendika üyeleri ve işsizlerden oluşan zombi makyajı kalabalık; "Krizin Nedeni Kapitalizm", "Şirketlerin Refahına Son", "Wall Street'e Şimdi Dava Açalım", "Biz Hippi Değil Vatan Severiz", "Onlar Bizim Adımıza Konuşmuyor" yazılı pankartlar taşıdılar . ‘’ Protestocuların sözcüsü Patrick Bruner : "Şirketler zombi gibi oldu. Onları temsil ediyoruz" dedi….
         Peki başka neden dolayı esinlenilmiş olunabilinir ZOMBİLER ‘den ? 
        Amerikan AMC kanalında yayınlanan ‘’ the walking dead ‘’ dizisi …Bildiğim kadarıyla oldukça talep gören bir yapım . İzleyicisi bol , bereketli .
         Peki bu Tv dizisinin , Wall Street ‘la özdeşleşmiş olabileceği düsünülmedimi ? Dizi de Zombi istilası sonucu insanların değişiminin hangi yönde olacağını sorgulayan ciddi dramlar var . The Walking Dead’in konusunu : “İnsan nedeni bilinmeyen anormal bir düzen değişiminden dolayı oluşan kaosu nasıl atlatmaya çalışır? ‘’diye özetlenebilinir .
         Bu digital çağın devrimini : MEDİA CONVERGENCE olarak tek başlıkta toplamalıdır . ( Convergence konusuna ileride başka bir açıdan ama mutlak döneceğim ) ……
*****************

         Finans piyasasına bakınca Wall Street da degerler yükselince BOGA , düşünce AYI diye ifadelendirilmesi pek manidar . Main Strett ‘i bu denli direnişle sokaga dökende bu iki hayvanmıdır ne ? 
          Mısır meydanlarındakı DEVE ise çok konuşulmuştu . Hayvanlar aleminden semboller alınarak yapılan devrim niteliğindeki bu ayaklanmaların medyadakı sembollü ne olurdu sizce ? Benim ilk aklıma gelen AKREP oldu nedense :)
         Akrebin kendisini sokması çaresizliğinden,onurundan değilmiş . Sıkışınca akrep denen mahlukatın vücud ısısı artıyormuş . Hesapta dik tuttuğu,zehiri sakladığı kuyruğunda bulunan yağ dokusu ısı ile eriyince dik tutamıyor ve kontrolsuz sekilde kendini sokuyormuş. Sonuç : Ölmüyor . Çünkü zehir kendi vücudunda olunca bir tür bağışıklık sistemi devreye giriyormuş . Sizin anlıyacağınız bildiğimiz ZOMBİ AKREP …Taktiri İlahi’ye havale edilen alemde , elbette Akrep ‘te ecelli .
         Sosyal paylaşım ve Digi Medya aktivizmi son yıllarda özellikle her an akışta kalmayı sağlamıştır . Saat farklarını bile adeta ortadan kaldıran bu teknolojı , zamanı ölçümlemeden yaşamayı insanlığa sunmuştur . Baskıcı ve otoriter rejimlerin hüküm sürdüğü ülkelerde muhalefet yapmanın yeni bir yöntemi , organize biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır .
        Demokrasi medyaya bu noktada en hakikatlisinden gelmiştir . Herkesin öz , bireysel , kendi ‘’ medyası ‘’ vardır . Artık her birey adeta bir yayın organı olmuş , demokratik standarta özgürce ve minnet etmeden , korkmadan kendini ifade etmektedir . Yeni Medya Metası ilkez İNSAN da vücut bulmuş ve medya ilk kez demokratikleşmiştir , birey olmuştur . Digital online hayat ; medya organlarını otopsi masasından doğru FİL mezarlığına bir ‘’ send ‘’ tuşuyla göndermiştir .
       Öyle her Be –Oo – Ka yı bilir kişi edasında yazıp , çizip , sunup , sallama devri kapanmıştır! İnsanlar haberi direk kaynağından , çok daha hızlı , anında,evirmeden ,çevirmeden , eyip bükmeden , kendi çıkarına kıvırmadan NET almaktatır . Yoruma ise hiç ihtiyaçları yoktur . Herkesin kendi yorumu vardır ! Artık kim korkar tepe gözlü,kafadan bacaklı öcülerden? Hiç kimse yalnız değil . Yaşasın ! Hep birileri, bir yerlerde ONLINE .
        Medya artık tahminler ötesi evrenseldir...Kimse kimseyi mahallesinde ‘’köşeye ‘’ sıkıştırıp dövemez! Ve hiçbir yer ıssız , karanlık değil ….
        Siz , siz olun aman ha sakın olaki : Mark Zuckerberg’lerin , Jack Dorsey’lerin yaşlarına bakmayın! ‘’ Akıl yaştamı ? Baştamı ? Ey her hücresine doğuştan aklar düşmüs bey amca ‘’ derler adama :)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

muthis!

Adsız dedi ki...

Sağ elimi göğsüme koyuyor, başımı hafifçe öne eğiyorum, yüzümdeki hafif gülümseme ile.
Arzu Çağlıbulanık

onlinederya dedi ki...

İsminiz cıkmadıgı icin : Muthiş'e tesekkurler.Daha yeni başlıyoruz :)

onlinederya dedi ki...

Sevgili Arzu Çağlıbulanık cok tesekkur ederım.Selamlama tarifinize bayıldım . Benden de çok selam , sevgiler :)

bahadırcakar dedi ki...

Çok güzel yerinde tespitler, anlatımda ki içtenliğe bayıldım :)