1 Ekim 2011 Cumartesi

MUSEVİ DOSTLAR '' ROŞ AŞANA '' BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN ...

             Alttaki bilgilere de bakınca Musevi vatandaşlar için oldukça önemli günlerde bulunmaktayız .Uzaktan bir müzik sesi duysam '' aaaaa acaba ne var ? '' diye yarı beline kadar pencereden sarkan , anneannenin torunu olaraktan ilgisiz kalmam imkansızdı . Uzun yıllar boyunca edindiğim Musevi dostlara son derece keyifli anılarım var . Onların bayramlarını telefon ederek , ziyaret ederek kutladım . Elma reçelli kurabiyelerinden yedim :)
         Ulaşamadıklarımında Roş Aşana Bayramlarını buradan kutluyorum .. Sevgiler ....
        
     
         Anneannesi pencereden sarkan meraklılara not :       
         İbrani Takvimi'ne göre Tişri ayının ilk ve ikinci günü Museviler tarafından yılbaşı olarak kabul edilir. Bu yıl 28-29 Eylül tarihlerine denk düşen bu önemli gün Musevi'ler  tarafından asırlardır Roş Aşana Bayramı olarak kutlanır.
        Musevi Yılbaşısı olan Roşaşana ile Yom Kippur arasındaki 10 gün boyunca bir vicdan muhasebesi yapılır ki buna İbranice teşuva (geriye dönme) denir. On gün boyunca, o yıl içinde yapılan tüm hatalı davranışlar gözden geçirilir insanlara karşı yapılan haksızlıklar için insanlardan özür dilenir ve helalleşilir. Yehova'ya (Tanrı) karşı işlenen suçlar için de tövbe edilir. 9. günün akşamı güneş batmadan bir saat önce oruca başlanır. 26 saat aralıksız sürecek olan oruç boyunca: Yemek yemek ve içmek Yıkanmak Parfüm sürünmek Çalışmak Ateş yakmak yasaktır. Güneşin batmasıyla Sinagog'a gidilir ve 2 saat süren dini törenden sonra eve dönülür ve yatmadan tekrar vicdan muhasebesi yapılır. Sabah erkenden kalkıp Sinagog'a gidilir ve yaklaşık 12 saat boyunca Sinagog'da aralıksız Yom Kippur için yapılan dualar, tövbeler ile vakit geçirilir. Güneşin batmasından yaklaşık 40 dakika sonra Tokea adı verilen kişi koç boynuzundan yapılmış bir boruyu (Şofar) çalarak orucun bittiğini ilan eder. Bu oruç yaklaşık 25-25.5 saat sürer.

Hiç yorum yok: