25 Mart 2014 Salı

HUNGER GAMES in TURKEY

    
     Hernekadar bilim kurgu romanı sevmesemde Suzanne Collins’in  ‘’Hunger Games ‘’ serisine gözatmışlığım vardır…. Collins'in ilham kaynağı, televizyon seyrederken bir kanalda reality show; diğer kanalda Irak işgalini görmesiymiş…
   Sinemaya uyarlanmasıyla  hayli ses getiren HUNGER GAMES  serileri izlemeye değerdir.
    İlk seriyi izlediğimde dawn olmuştum.Fakat bu yıl hele de Gezi Parkı Devri sonrasında , 2. Seri film bana o çok şey söyledi …. A-TE-Şİ   YA-KA-LA-MAK ….
    Filmi ilk izlediğim dakikadan beri bu duygumu birkaç kişiyle paylaştım . Kafamda hep yazayım istedim . Son dönem olanları görünce bu kez durmam imkansızlaştı .
   Aslında konu tamamen kurgusal.Panem adlı  bir ülke , The Capitol başkent….
     Panem'de, oniki bölgede yaşayan halk, ‘’zengin’’ ve refah düzeyi çok yüksek Capitol şehri tarafından yönetilmektedir. Açlık Oyunları, her yıl düzenlenen bir tv yarışmasının adıdır. Oniki bölgeden , biri kız -biri erkek olmak üzere 12-18 yaş arası ÇOCUKLARDAN seçilen 24 yarışmacının, tek kişi kalana kadar birbirini öldürdüğü bir oyundur…
  Ütopik ülkenin,ütopik oyunu olan bu kurguda  aslında distopik ve en gerçek olay ÖLÜMDÜR!
      Vurgusu feci sekilde altı çizilmiştir . Başkan Snow’un kontrolsuz ve acımasız ruhuyla başetmeye çalışan,aynı zamanda hayatta kalma mücadelesiyle hırpalanann Katniss ‘in hikayesi …

     
1.seride kazanan bu ‘’GENÇLERE ‘’ öfkelenen Başkan Snow  75. yılını kutlayacak Açlık Oyunları'nda, 25 yılda bir düzenlenen Çeyrek Asır Oyunları'nın (Quarter Quell) üçüncüsünün yapılacağını duyuracaktır. Galibiyetinin tadına dahi varamadan yeni bir hayatta kalma mücadelesine sürüklenen Katniss bu kez Açlık Oyunları'nın en yeteneklileri ve zekileri arasında hayatta kalmak için savaşacaktır.Yani anlayacağınız Başkan gençliğin başaran sembolü Katniss’ı eninde sonunda yok etmeyi kafaya koymuştur.Zafer turu sırasında ,oyunlarda ölenlerin ailerinin isyanını bastıran acımasız güvenlik güçleride cabası !!!Hologram görüntülerdeki ölen oyuncuların sahneleri gelde isyan etme dedirtiyor.
    S.Collins esinlendiği savas ve show programı bağlantısını düşününce harika bir kurgu diyoruz.Film dünyada hasılat rekorları kırdı.Oyuncuları basta J.lawrence olmak üzre birçok ödül aldı.İnanılmaz pahalı bir prodüksiyon.
   Kafamı kaldırıp bakınca valla gerek yok o kadar masrafa diyorum . Koy kamerayı memlekete oooooo GAMES’in alası bizde . İsyanlara gelince iki ağaç yüzünden patırtı çıkardınız diye koca bir ulus dayak yedik ! Hala iki ağaç demiyorlarmı o Ethem Sarısülük,Abdullah Cömert,Mehmet Ayvalıtaş,Mustafa Sarı,İrfan Tuna,Ali İsmail Korkmaz ,Berkin Elvan  ve nicelerine inannamıyorum.Allah aşkına bu oyun değil ÖLÜMMMMM!!!!!Varsa öte dünyadan  hologram mologramda olsa bir özlem giderme yolu, bırakın yaşayanları asıl onları ışınlayında görelim .

     Film arasında dayanamayıp yanımda oturan ve hiç tanımadığım 20 li yaşlarındaki kıza sordum : ‘’Gezi Parkı Eylemleri  gibi değilmi ? ‘’ … Kız : Olabilir ama roman çok önce dedi .Doğru haklı .
     Ama Aysel Gürel ‘de ‘’Bu dünya ne sana ne bana kalmaz.Sultan Süleymana kalmadı böyle hiçbir kitap yazmaz ‘’dediğinde 80’li yıllardı . Bazı insanlar sosyolojiyi çözmüş.Toplum psikolojisini önceden okuyor . Aysel Gürel ,Suzanna Collins gibi insanlar üst seviyede sosyologlardır . Ve sadece kendi ülkesine takılmayan,evrensel düşünen dünyalılar ….
     Tam buan Türkiye’nin durumuna bakınca bizim Capitol’de Kapital ayakkabı kutularına istiflenmiş.Özgürlük hakgetire !İletişim ve haber alma hakkımız bile gümlemiş. Ulusun nerdeyse tamamı illegal yolla internet ve dünyanın en önemli sosyal ağı TWİTTER’a bağlanır olduk . Sanırsın HUNGER GAMES’te oyuncuyuz . Ve sanki Başkan Snow TOMA’nın önüne geçen Katniss’e kıl olmuş ,hepimizi gebertiyor . Dünya şok olmuş , nefesler tutulmuş bizi izliyor .Dedim ya o kadar masrafa gerek yok , koy kamerayı çek bizi . Al sana Hunger Games’in tillahı .
   Twitter’ın mavi kuşuna kafayı takıp bu kadar hiddet yapmanın hınçlanmanın anlamsızlığıyla boğuluyorum!!!!!Eminim o mavi kuşa bu denli öfkeye kargalar bile gülüyordur .
    Bu duygu haliyle Suzanne Collins’e kafayı takarmı ?Takar valla . Zira Açlık oyunları serisi şu şekilde devam ediyor.Ateşi yakalamak ve ALAYCI KUŞJ Manidar değilmi ? J
    Bana bu metaforu yaptıran : Filmde Başkan Snow’un hınçından UMUT duygusuna öfkelenişidir aslında! Şu repliği altını çize çize yazmadan geçemiycem .

Başkan Snow: Seneca, sence neden bir galibimiz var?
Seneca Crane: Ne demek istiyorsunuz?
Başkan Snow: Demek istediğim, neden bir galibimiz var? Umut.
Seneca Crane: Umut mu?
Başkan Snow: Umut. Bu korkudan daha güçlü olan tek şey. Biraz umut etkilidir, çok umut tehlikelidir. Bir kıvılcım iyidir, zapt edildiği sürece.
Seneca Crane: Yani?
Başkan Snow: Yani, zapt et.
AMAN TANRIM! Kesinlikle Katniss'ten bahsediyorlar!

    Bu durumda  Katniss ‘den de UMUTLU-Twitter hesaplarımızla adeta ALAYCI KUŞ sürüsüyüz …



    İleri teknoloji devrinde tüm memleketin tamamında yayınlanan ATATÜRK'ten hologram işten bile değil ....

1 yorum:

Adsız dedi ki...

filmdeki oyun kurucu da cemaat mi oluyor :D