6 Kasım 2011 Pazar

ÖKÜZ ....

     
       Malum Kurban Bayramı dolayısıyla görsel medyada yani Tv'ler de bol bol kaçışan sığırlar gördük .Yurdun çeşitli KÖŞELERİNDEN alınan görüntüler , alışıla gelmiş olsada asla kanıksanacak gibi değildi ! Can havli ile kaçan büyük baş hayvanları yakalanması hayli tehlikeli durumlarda yaratabiliyor . Yazık ki kovalamaca işkenceye dönüşüyor . Velhasılı kelam bu bayram yine nahoş görüntüler izledik .
       Çağrışım yaptı ve şu SIĞIRLAR alemine şöyle uzaktan bir bakayım dedim.İzlediğim kadarıyla fazla yaklaşmanın çokta sempatik olmadığına artık iyice eminim ...
        Buyrun Sığır alemi:
       '' Sığır etinden, sütünden, derisinden, gücünden yararlandığımız evcil bir hayvandır. Dişisine inek, yeni doğmuş erkek yavrusuna buzağı, dişi yavrusuna düve, bir yaşına basmış buzağıya dana denir. Burularak kısırlaştırılmış erkeğine öküz, iki buçuk yaşını geçmiş erkeğine de boğaadı verilir.
       Yeryüzünde, kutuplardan başka hemen her bölgede sığır yaşar. Sığırdan koşum hayvanı olarak da yararlanıldığı için, sığır yetiştiriciliği bir ülkenin hayvancılığında en önemli yeri alır.
      Sığırların büyüklükleri ırklarına, çeşitlerine göre değişir. Genellikle, erkekleri dişilerinden daha iri olur. 150 kilodan 1.000 kiloya kadar ağırlıkta olanları vardır.
      Sığır otla beslenir. Başlıca sığır besinleri taze ot, saman, kepek, burçak, mısır, yulaf, yeşillik, sebzedir. Otla beslenen öbür hayvanlarda olduğu gibi, sığırda da köpekdişi yoktur.
      İnekler 2,5 yaşından 10 yaşma kadar doğurabilirler. Gebelikleri ortalama 284 gün kadar sürer. Yavrular, 4-5 aylık oluncaya kadar ana sütü içerler.
      İyi cins bir boğanın silindir biçimi bir gövdesi, kısa, kalın bacakları olmalıdır. Sağlam bir boğanın tüyleri de parlak olur. Boğalar 1,5 yaşından başlayarak damızlığa alıştırılır. İyi bakımlı, güçlü bir boğa, yılda 3040 ineğe aşım yapabilir. Boğalar, 8-9 yaşına kadar damızlık olarak kullanılabilirler.
     Bundan sonra, erkeklik bezleri burulur, öküz olarak kullanılırlar, öküzlerin tarımda büyük yeri vardır, çift sürmede, araba çekmede işe yararlar.
     Yurdumuzda çeşitli cinsten sığır bulunur ...
'' (*)

     Ülkemizde hayvancılık endüstrisi hatırı sayılır rakamlardadır . Ekonomik olarak sevindiricidir.Fakat ben bu yoğunluğa başka türlü algılarla sevinemiyorum !!!
     Ne yalan söylüyeyim Öküz ün durumunu ,bazı iki ayaklılarla özdeşleştirdim ! Gerçi ben genelde YENİ MEDYA odaklı yazılar yazıyorum . Yani Konvensiyonel medyayı eleştiriyorum .Ama girişte de dediğim gibi malum bayram çağrışımım . Eh bu yazıda böyle bir konu üstüne oldu ...
    Serbest Çağrışıma neden diye sormak gereksizdir .Çağrım bu hiç belli olmuyor , her yöne gidebilir :)
 Bayramınız kutlu ve herşey gönlünüzce olsun.Daha nice''YENİ'' Bayramlara...

(* http://www.nedirvenasil.com/hayvanlar-dunyasi/sigir-turleri/), (krktr: sadegunce.blogspot.com..)

Hiç yorum yok: